לקראת ט"ו בשבט שיצוין בשבוע הבא, הועדה המקומית בעיריית ראשון לציון מובילה מהלך משמעותי שיעבה את ההגנה לעצים הוותיקים ברחבי העיר. כאלף עצים, רובם בשכונות בוותיקות בעיר, יוכרזו תחת "שימור מחמיר", כך שלכל בקשה לכריתת עץ ותיק או העתקו, יידרש אישור מועדת השימור במינהל תכנון ובנייה בנוסף לאישור פקיד היערות בהתאם לפקודת היערות וחוק תכנון ובנייה.

ראש העירייה, רז קינסטליך, אמר: "זו אחת ההחלטות החשובות והמתבקשות שהועדה מקדמת למען הדורות הבאים. כאחת הערים הוותיקות בישראל, עם היסטוריה ענפה ומפוארת, חובה עלינו להגן ולשמר את העצים הוותיקים כפי שאנחנו עושים עם מבני השימור ההיסטוריים בלב העיר ונכסי צאן הברזל שעומדים בבסיסה של הקמת המושבה ראשון לציון ומדינת ישראל".

תהליך הכרזת ה"שימור המחמיר" כולל סקר עצים, הטמעת הנתונים במפת ה-GIS העירונית, הטמעת המידע בתהליכי רישוי ועוד. עץ ותיק מוגדר כעץ בעל קוטר גזע של למעלה מ-50 ס"מ ושגילו מוערך בלפחות 70 שנה.
העצים אותרו על ידי אדריכלי הנוף באמצעים דיגיטליים ובאמצעות סיורים בשטח ותועדו על ידי סוקר מוסמך. לכל עץ הוכן כרטיס עץ הכולל נתונים כלליים, תמונות וחוות דעת מקצועית של אגרונום ואדריכל נוף. בט"ו בשבט צפויה הנהלת העירייה לצאת לשטח ולסמן את מאה העצים הראשונים. לכל עץ נקבעה דרגת ערכיות ושימור.

העצים הפזורים ברחבי העיר מהווים "יער עירוני" ולו תפקידים רבים כמו תרומה לתחושת הנוחות האקלימית, לאיכות הסביבה, לכלכלת העיר, לחיי הרחוב ולקשרי הקהילה בעיר. נוסף על כל אלה, לעצים חשיבות רבה בקביעת חזות הנוף העירוני, ואלו מספרים את סיפור ההתיישבות והתפתחותה של העיר ראשון לציון.

מטרת התכנית הינה לתת משנה תוקף לשמירה על העצים הוותיקים בעיר בנוסף לפקודת היערות, תוך יצירת מודעות ציבורית רחבה הן בקרב התושבים והן בקרב מקבלי ההחלטות, על מנת להעניק לעצים הוותיקים מעמד מיוחד בעיר ופיקוח על שמירתם.

תגובות

תגובות